Det är mörkt och klockan är redan tio. På ”nattdagiset” eller nattis jobbar det personal dygnet runt för att föräldrar som jobbar natt ska kunna utföra sitt arbete. De är ambulanspersonal, sjuksköterskor, kirurger, journalister, poliser och lokalvårdare. Personalen som jobbar på nattis brukar samlas och fika när barnen sover.
Kanske är det vid en kaffemaskin som personalen samlas kring på den nattöppna förskolan:
– Runt midnatt dricker vi kaffe och sedan är man pigg på nytt, säger Esselström.
Gott kaffe värmer
För en som jobbar natt för att andra ska kunna jobba är det extra viktigt med gott kaffe till fikat. Här är fikastunden desto mer än bara att träffas med personalen på några sociala utbyten. Kaffet är en stor trivselfaktor, något att samlas kring och hålla sig pigg med. Dessutom har det visat sig att kaffe är betydligt mer nyttigt än vad man trodde innan. Bland annat är det en myt att kaffe är vätskedrivande. Det stämmer att koffeinet kan ha vätskedrivande effekt, men det är först på mycket höga doser som man oftast inte kommer upp i med i vanliga fall.
Men för personalen på en nattis, är då kaffe eller te nyttigast? Det går inte att säga rakt av. Både kaffe och te har för- och nackdelar. Kaffe har visat sig ha en del positiva effekter på exempelvis hjärtat. Vi på Nattpasset.se vet i alla fall att det viktiga är att det är gott, har hög kvalitet och att det är enkelt att serva maskinen om den skulle behöva.
Samlas kring fikabordet med gott kaffe och påminns om att det personalen gör på nattöppna förskolan faktiskt gör att Sveriges föräldrar kan gå och jobba med vetskapen att deras barn sover tryggt om nätterna. Hurra för personalen på nattis, och brygg er en ordentligt bra kopp kaffe!