Kör din jourbil säkert på natten

Du som arbetar på natten och kör en jourbil vet hur viktigt det är att se till att bilen är säker att åka i. Om du exempelvis arbetar som ambulansförare, inom hemtjänst eller som vårdpersonal kan du ha varit med om att köra till jobbet på hala och mörka vägar. För att se till att du säkert kommer fram är det viktigt att säkerställa att din bil har ett antal punkter säkrade.

Med MAK fälgar kan du känna dig trygg med att du får en produkt som är gjord för din bils orginalbultar. Denna exklusiva fälg för Volvo är alltid fixborrad, det vill säga har en direkt passning som ligger på bilens nav. Förutom att använda bra fälgar till din bil är det viktigt att du ser till att den inte gått alltför många mil.

bilkörningTrygg körning

För att vara trygg när du är ute och kör bör du:

  • Sakta ner farten
  • Undvika onödiga omkörningar
  • Alltid ha båda händerna på ratten
  • Vara utvilad

När du saktar ner farten minskar du risken för att hamna i en olycka eller krocka med någon. Vid snabb körning minskar din reaktionsförmåga. Det tar också längre tid att reagera när det är mörkt ute, då kan det dröja ända tills ett objekt kommer tätt inpå bilen innan du hinner reagera. Undvik också att köra om andra om det inte är absolut nödvändigt. Nattetid kan det finnas en extra risk med omkörningar om det råder dålig sikt.

Med båda händerna på ratten klarar du dig bättre. En krock ger inte lika stor kroppsskada som när du kör med en hand. Håll också avstånd och använd dig av tresekundersregeln, där fordonet du kör ska ligga minst tre sekunder bakom det fordon som kör framför dig. Håll hela tiden uppsikt om personen framför dig plötsligt skulle tvärstanna av någon anledning.

Köntrollera den döda vinkeln extra noga när du ska svänga bilen på natten. Du behöver förstås också ha på dig säkerhetsbältet för att skydda dig om du hamnar i en olycka och kör av vägbanan, eller om du hastigt måste stanna bilen.