God sömn motverkar bukfetma

Säkert har du som nattarbetare och jourarbetare funderat många gånger över hur du kan optimera din sömn när du ska ta igen. Mycket handlar om rutiner: hur du äter och rör dig under dagen kommer påverka hur du tar igen med sömnen senare. Med sköna textilier, mörkläggning och utestängning av ljud och annat som hjärnan vill registrera skapar du bra förutsättningar. Utan sömn riskerar vi nämligen att drabbas av fetma.

För att få till en riktigt god sömn behövs bra rutiner – men underskatta inte vikten av bra lakan och kuddar. Med Hemtex rabattkod kan du köpa dina egna sängkläder om möjligt, för att själv bestämma vilka lakan som ska omge dig under ditt sovpass. Oavsett om du jobbar jour och sover på natten, eller jobbar natt och tar igen sömn på dagen, är lakanen och den miljön du sover i mycket viktig för att säkerställa god sömn. För utan sömn, visar forskning, blir vi feta.

Vad kan du köpa för bättre sömn?

Det mesta som har med sömn att göra går inte att köpa sig till. Det finns egentligen bara ett ord för god sömn och det är: rutiner. Men du kan också säkerställa bra förutsättningar genom att köpa rätt textilier och en skön madrass, att kroppen slappnar av ordentligt när du sover. Den bästa sovställningen är åt sidan för att optimera blodcirkulationen.

Andas genom näsan

Något så enkelt som att andas genom näsan har visat sig ge mycket positiva hälsoeffekter jämfört med om man sover med öppen mun och andas genom den. Inte nog med att du får en överdriven dos av syre när du andas med munnen – du riskerar dessutom få hål i tänderna.

Jobba nattpass kan vara stressigt

Att få bra rutiner under dagen eller om du jobbar natt är inte alltid så lätt. Ofta jobbar man med stressiga jobb som inte alls bäddar för en bra sömn efteråt. Därför är det extra viktigt med lugna pauser, om det är möjligt med meditation eller andningsövningar, några gånger under kvällen eller natten. En orolig hjärna är en ”uppvarvad” hjärna som måste processa mycket information innan den fullt kan gå in i ”viloläge”. Hjärnan arbetar mycket under sömnen och därför är det viktigt att låta den jobba ostört och inte ha massa orosmoln framför sig.

En god natts sömn minskar på bukfettet

Det har också visat sig att en god natts (eller dags) sömn minskar risken för att drabbas av bukfetma. När vi sover dåligt vill kroppen ta igen det genom att tillgodogöra sig mer av det vi stoppar i oss när vi äter – den tar med andra ord upp mer kalorier av maten. Samtidigt som vi människor brukar kompensera dålig sömn med att få i oss energi genom munnen. Kort sagt: vi äter mer när vi sovit dåligt, men kroppen försöker också kompensera och är alltså extra mottaglig för kalorier vid dålig sömn. Inte en helt lyckad kombination, helt enkelt.

Med sköna lakan, bra madrass, stängd mun (!) och pauser i arbetspasset kan vi säkerställa bättre förutsättningar för att låta kroppen ta igen.