Jobba sena timmar

Att jobba natt, eller late night hours, innebär ofta en utsatthet och kommer med många risker. Särskilt jobbigt kan det vara i servicebranschen under helger då många besökare ofta är påverkade av alkohol. Personer som arbetar natt har inte alltid bra arbetsförhållanden – detta bör det bli ändring på.

Personer som jobbar inom service får inte allt för sällan ta emot syrliga kommentarer eller trakasserier från kunder, särskilt illa är det under nattpassen. Det finns en brist på respekt för servicepersonal och det är många som inte bemöter dem väl. Vad som oroar ännu mer är att det inte alltid enbart är besökare som ser ner på personalen, det händer även att det förekommer mobbning och trakasserier mellan de som arbetar. Det är ett tufft klimat och någonting bör göras för att stärka arbetsförhållandena inom serviceyrken.

Nattpasset som blev en mardröm

Vissa fall är värre än andra, och det finns självklart arbetsplatser där arbetsförhållandena är bra och trivsamma. Dock talar mycket för att man inte alltid trivs på sin arbetsplats när man arbetar nattetid. I nyheterna kan man titt som tätt läsa om mardrömshistorier där anställda på olika företag berättar om hemska saker de råkat ut för under sina arbetspass. Det handlar om mobbning, trakasserier och dåliga villkor. Har man nyligen gått ut gymnasiet har man heller inte särskilt många val av arbetsplatser vilket gör att man ofta tar första bästa. Expressen har tidigare skrivit om en ung kvinna som under sitt första arbetspass var med om de ovanstående upplevelserna. Kvinnan beskriver själv att hon utsattes för påhopp, utskällningar och förnedringar och att hon efteråt bröt ihop i gråt. Vad som gjorde det värre var att de andra anställda menade att detta var vardag på arbetsplatsen, att det rådde en sådan kultur. Grunden enligt henne ligger i den dåliga synen på människor inom serviceyrken, och det stämmer. Som tidigare nämndes är det otrygga förhållanden och folk saknar respekt för de anställda.

Vad kan jag göra?

Om du inte jobbar inom service är det viktigaste och enklaste du kan göra att visa hänsyn och uppskattning för de som betjänar dig. Det tjänar inget till att vara otrevlig eller se ned på dem.