Nattjobbare och blancolån

Många som jobbar natt gör det för att man har det svårt att få ihop det ekonomiskt. En del arbetar kanske som fast nattpersonal, medan andra arbetar som timvikarier. Får man inte så många jobberbjudanden, blir det bättre att tacka nej till nattjobb och i alla fall dra in lite extra på OB. Att ta lån för någon som har en säker inkomst, men kanske inte fast, är idag svårt. Men det finns sätt.

För över huvud taget kunna ta ett bolån från en bank så måste också kunna komma med en insats. Idag är det många unga som har bråttom ut på bostadsmarknaden, eftersom köerna till hyresrätterna är så höga och andra handsmarknaden blivit mycket dyr. De menar att det är smartare att ta ett blancolån som man sedan presenterar som sin insats till banken man vill ta bolånet från. De flesta tar dock blancolån för att köpa en bil, göra en renovering i badrummet eller liknande.

Det här är ett blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, det vill säga ett lån som inte förutsätter att man pantsätter eventuell bostad. Ofta används blancolånen till att köpa bil eller åka på semester och är lite av svenskarnas ”favoritlån” på sommaren. Såhär kommenterar man tendensen i Privata Affärer:

– Jag tror att orsaken till den ökade efterfrågan på blancolån är att bankerna har gjort det svårare att låna på sin bostad och öka sin belåningsgrad på den egna fastigheten.

Många tar även blancolån för att renovera. Idag har dock storbankerna blivit mer restriktiva kring sina lånelöften. Många upplever till och med att det förekommer en hel del åldersdiskriminering. En del andra menar att det är ensamstående kvinnor vid en skilsmässa som diskrimineras och inte har samma ekonomiska trygghet.

Man ska komma ihåg att ett blancolån ska tas om man vet att man kan betala tillbaka det.