Må bättre på stillasittande jobb

Många människor tillbringar stora delar av dagen med att sitta stilla. Stillasittande ökar risken för ett flertal vällevnadsjukdomar, rygg- och muskelvärk och gör att du orkar mindre. Men det finns enkla knep att ta till för att du ska må bättre på ett stillasittande jobb.

Åtta timmar på en stol är ingen höjdare för varken rygg, nacke eller hållning. Ett första tips att tänka på är att resa på dig så ofta som möjligt. Ta en runda till fikarummet och ta ett glas vatten, promenera bort till kollegan och prata istället för att skicka ett mail. Gå ut i friska luften, om så bara 10 minuter på kafferasten eller på lunchen. Eller varför inte föreslå ett promenadmöte istället för att ses i konferensrummet?

Gym på kontorsplatsen

Förutom att röra på dig i och utanför arbetslokalerna kan du även göra din sittplats till ett minigym. Det går att köpa roliga träningstillbehör online som effektiviserar arbetsplatsen. Sådant som lätt får plats vid ett skrivbord eller i ett skåp för flexkontor är hantlar och gummiband. Ta en paus och kör några lyft med hantlarna. Visst, kollegorna blir kanske roade först men erbjud dem att låna dina hantlar så blir ni alla starkare. Ett gummiband går lätt att fästa runt ett stolsben och kan ge dina armar och stela skulderblad en riktig genomkörare. Har du, eller kanske ni kollegor gemensamt, plats mellan skrivborden kan en eller flera pilatesbollar passa bra. Genom att sitta på en pilatesboll istället för på en vanlig stol tvingas dina mag- och ryggmuskler jobba för att hålla balansen och du får ett starkare midjeparti.

Att stå upp och arbeta vid ett höj- och sänkbart skrivbord är toppen, förutsatt att du varierar din position då och då. Vill du ta det hela ett steg längre så kan du skaffa en balansplatta att stå på för att stärka bland annat knän, vrister och behålla bra balansförmåga. Det finns mycket att göra för hälsan på kontoret. Många bäckar små bidrar till mer energi, glädje och ett friskare liv.