Ta vara på friskvården

Allt fler arbetsgivare har börjat inse vikten av att erbjuda sin anställda ett förmånligt friskvårdsbidrag. En anställd som mår bra och håller sig frisk är en anställd som presterar bra och håller sig motiverad. Det är med andra ord värt att investera i de anställdas hälsa och välmående.

Hur mycket en arbetsgivare erbjuder sina anställda i friskvårdsbidrag skiljer sig mycket åt mellan olika företag. Är det ett statligt eller kommunalt arbete är det ofta inte lika generöst som privata aktörer kan erbjuda de anställda på företaget. Bland de privata företagen sker därför ofta konkurrens om vem som kan erbjuda bäst friskvård. En del erbjuder en fast summa som de anställda kan disponera, medan andra tillhandahåller ett eget gym eller massage på arbetstid. En del föredrar det senare nämnda medan andra uppskattar friheten av att själva kunna styra över vad de vill nyttja sitt friskvårdsbidrag till.

Ridlektioner eller personlig tränare?

Hur man väljer att använda sitt friskvårdsbidrag är ofta väldigt fritt. Det vanligaste att lägga pengarna på är ett gymkort, då kan man själv bestämma när, var och hur man vill träna. Vad många glömmer är att det finns väldigt många aktiviteter och träningsformer som uppfyller kraven för friskvårdsbidrag. Kanske vill du testa en ny sport du aldrig haft möjligheten att prova förut, eller så känner du för att unna dig själv en eftermiddag på spa? Det är lätt att inte våga ta ut svängarna, och det beror delvis på att folk i allmänhet inte alltid är medvetna om vad som ingår i ett friskvårdsbidrag. SVT har sammanställt en smidig lista över olika aktiviteter som går att nyttja bidraget till, se listan här.

Jobbar du natt är det ännu viktigare att ta hand om sin hälsa. Det är lätt att man får mindre sömn och är trött dagtid. Unna dig en massage eller något annat avkopplande som får dig att må bra.